Hopjes kwarktaart
Geplaatst op 15 januari 2019 door Just by Co (lette)
Pie time again!
En wat voor taart ;-)
Al zoveel taarten gemaakt maar ik vind het gewoon leuk om te experimenteren met ingrediënten.
Deze taart heeft een smeuige bodem gemaakt van een ingredient wat je niet zo snel zou verwachten in een taart, met daarop een laagje heerlijke hopjes vla en gevolgd door een lekkere romige kwarkvulling met on top as always pure chocolade!
Klinkt goed toch? En dat ook nog eens gluten ,tarwe en lactose vrij.
Je hebt nodig :
Springvorm 18 cm
Bakpapier
Bodem :
200 gr geschilde aardappel
50 gr havermeel
25 gr kokosolie
25 gr kokosbloesemsuiker
1 ei
Snufje zout
Vulling:
1 zakje oploskoffie mocca + 50 ml water
125 ml (lactosevrije) melk
10 gr maizena +25 ml (lactose vrije) melk
25 gr kokosbloesemsuiker
2 gelatine bladen
2e laag:
400 gr (lactose vrije) kwark
200 gr (lactose vrije ) roomkaas
50 gr kokosbloesemsuiker * +3 eetlepels water
10 ml vanille aroma
6 gelatine bladen
Topping:
15 gr pure chocolade en amandelschaafsel
Aan de slag :
Verwarm je oven voor op 175 gr .
Wel de gelatinebladen in kommetje koud water.
Schil de aardappel(s) en kook ze gaar.
Ondertussen doe je alvast een bakpapier in je springvorm en vet je de zijkanten in.
Pureer de aardappels als ze gekookt zijn met een staafmixer fijn en voeg hier de kokosolie, kokosbloesemsuiker en ei aan toe en mix dit goed door elkaar .
Voeg de het zout en havermeel er ook aan toe en roer dit goed door elkaar.
Schep het beslag in de springvorm en bak de bodem af in 20 min.
Ondertussen ga je verder met de vulling.
Begin met de hopjes vla .
Meet 125 ml melk af en doe het in een kom.
Meng het zakje mokka oploskoffie met 50 ml gekookt water in een kom en roer dit door.
Meng de maizena met 25 ml melk in een kom en meng dit goed door zodat er geen klontjes meer zijn.
Doe dan de kokosbloesemsuiker in een pannetje op een matig vuur.
Roer dit net zo lang totdat de suiker is gesmolten en gaat karameliseren.
Blus daarna af met het koffie water mengsel.
Dit kan gaan spetteren, dus zet het vuur even wat lager .
Schenk dan de melk ook voorzichtig/afblussend er bij en blijf dit goed door roeren tot het kookt .
Daarna giet je ook al roerend het maizenmengsel er bij en blijf doorroeren totdat het mengsel de dikte heeft van vla.
Als het mengsel de gewenste dikte heeft doe dan 2 gewelde uitgeknepen gelatine blaadjes er bij en roer dit door tot dat deze opgenomen zijn .
Haal de vla het vuur en laat het even wat afkoelen
! Let op ! Kom niet in de verleiding om tussen door te snoepen van deze lekkere vla want als je er een hapje van hebt genomen, kunnen er enzymen uit je speeksel in zijn gekomen, die de verbindingen in de vla afbreken waardoor het vloeibaar word.
Al is de verleiding heeeel groot zo lekker!!
Is bodem klaar laat die ook wat afkoelen en giet de hopjesvla op de bodem en zet het in de koelkast zodat deze laag kan opstijven .
Ga ondertussen verder met de kwarkvulling.
Voeg 3 eetlepels water aan de kokosbloesemsuiker en roer dit door elkaar.
Mix je met een mixer de kwark met roomkaas , vanillearoma en kokosbloesemsuikermengels door elkaar luchtig.
Voor een extra luchtig effect kun je 1 theelepel xantaangom toevoegen .
*Proef je beslag , als je hem zoeter wilt voeg dan eventueel extra zoetstof toe.
Schep nu 2 eetlepels van het kwarkmengsel in een pannetje en zet het op het vuur en voeg hier de week geworden gelatine blaadjes (knijp de blaadjes goed uit) bij en roer dit door tot dat de gelatine opgelost is.
Voeg dit nu bij de rest van je kwarkmengsel en roer dit nog even goed door.
Is de hopjes stijf genoeg giet dan de kwarkvulling er op zet deze weer in de koelkast op te stijven .
Na ongeveer 3 uurtjes in de koelkast hebben gestaan garneer je de taart met gesmolten chocolade .
Doe dit au bain marie en swirl de chocolade over taart.
Strooi nog wat amandelschaafsel er over en klaar is je taart!
Geniet er van!
Liefs Co(lette)
* Volg je het fodmapdieet, gebruik dan de helft minder kokosbloesemsuiker of vervang het voor ahornsiroop dit ivm dat het te veel fructose en fructanen kan bevatten.
Delen: